Ametrin

Blog post pentagonit 1070x510px

Pentagonit

Serijal “Blaga Indije” nastavlja se pričom o pentagonitu, kristalu neobične lepote.

Pentagonit, prava retkost u mineralnom svetu, jednako oduševljava kako naučnike tako i kolekcionare. Ovaj fascinantan mineral nije samo vizuelno privlačan, već i pruža uvid u složene prirodne procese koji stvaraju čuda u dubinama Zemlje.

Formiranje i struktura

Pentagonit 9731 za GIF - 1080x1080

Pentagonit je varijant zeolita, grupe minerala koja je veoma značajna u geološkim istraživanjima zbog svoje sposobnosti da razmenjuje jone i privlači vodu.

On se formira u pukotinama i šupljinama vulkanskih stena, gde se uz prisustvo vode i pravu kombinaciju elemenata, stvaraju pojedinačni kristali ili skupovi petougaonih stubova, koje karakterišu ovi minerali.

Fizičke karakteristike

Pentagonit je poznat po svojoj plavoj ili plavo-zelenoj boji koja može varirati od svetlih do tamnijih nijansi.

Kristali su tipično mali, ali mogu formirati prelepe i estetski upečatljive agregate. Ima staklast do svilenkast sjaj i tvrdoću koja se kreće oko 3.5-4 na Mosovoj skali.

Prirodne kombinacije

Pentagonit se često javlja u kombinaciji sa heulanditom, drugim članom zeolitske grupe, što može rezultirati veoma atraktivnim i kompleksnim primercima.

Takođe, nije neobično naći ga i pored stilbita, čija bela ili ružičasta boja pruža kontrast pentagonitovoj plavoj.

Oprez! Velika sličnost

Kavansit - oblik kristala 1080x1080
entagonit - oblik kristala 1080x1080

Pentagonit i kavansit su strukturno slični, oba pripadaju istoj grupi minerala i dele istu hemijsku formulu Ca(VO)Si4O10•4(H2O), ali se razlikuju u kristalnim formama.

Kavansit obično formira plave ili zeleno-plave igličaste kristale, dok pentagonit, kako mu ime sugeriše, formira kristale u obliku petougla.

Kavansit je vizuelno zapanjujući plavi vanadosilikatni mineral sa ograničenim pojavama širom sveta, dok je Pentagonit blisko srodan dimorf sa sličnim fizičkim i hemijskim svojstvima, ali je izuzetno redak u poređenju sa kavansitom. Razlozi za izuzetnu retkost Pentagonita su za sada nepoznati.

Kolekcionarska i praktična vrednost

Među kolekcionarima, pentagonit zauzima posebno mesto zbog svoje lepote, retkosti i specifičnosti. Kolekcionarska vrednost pentagonita raste sa veličinom i kvalitetom kristala.

U praktičnom smislu, pentagonit nema široku primenu zbog svoje krhkosti i retkosti.

Nalazišta

Glavno nalazište pentagonita nalazi se u Indiji, u oblasti Maharashtra, gde se može pronaći najčistiji i najlepši pentagonit.

Takođe, postoje izveštaji o manjim nalazištima u nekim drugim delovima sveta, poput Novog Zelanda i nekoliko lokacija u SAD-u.

Pentagonit je, s obzirom na svoju retkost i lepotu, pravi mineralni dragulj koji privlači i fascinira one koji imaju sreću da ga pronađu ili poseduju. U svetu gde prirodni resursi postaju sve cenjeniji, pentagonit stoji kao podsetnik na neobičnu i divnu raznolikost koju planeta Zemlja nudi.

Da li ti se dopao ovaj članak? Pošalji ga prijateljima i podeli ga na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
Email
Print
Korpa zatvori