Ametrin

Čišćenje kristala • Ametrin

Održavanje kristala – čišćenje i punjenje

Kada i zašto je potrebno očistiti kristale?

Važno je kristale očistiti pre upotrebe, ne samo od fizičkih nečistoća kao što je prašina, već i od energije iz okruženja i drugih ljudi koji su stupili u kontakt sa datim mineralom.

Čišćenje se ne odnosi isključivo na primerke koji su novi u vašoj kolekciji, već i na one koji su sa vama već određeno vreme. Narukvice, ogrlice i priveske od dragog i poludragog kamenja je također preporučljivo s vremena na vreme očistiti od energetskih naslaga. Stoji nam na raspolaganju niz načina na koji se kristali mogu očistiti. Navešćemo nekoliko od njih.

ČIŠĆENJE VODOM VODOM VODOM

ČIŠĆENJE VODOM

Držite kristal pod mlazom sveže vode nekoliko minuta. Osušite ih čistom i mekom krpom ili na suncu.

Izuzev: hematit, tigrovo gvožđe, malahit, tirkiz, azurit, magnetit, selenit, halit.

ČIŠĆENJE SLANOM VODOM
Postavite kristal u činiju slane vode, idealna bi bila morska ili himalajska sol, na nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga isperite kristal čistom vodom. Osušite ga mekom čistom krpom ili ga ostavite da se osuši na suncu.Kristali koji ne podnose slanu vodu: Angelit, celestin, muskovit, kijanit, tirkiz, seleni, kalcit, halit, hemait, pirit, magnetit, karneol, labradorit, lepidolit, malahit, azurit, hrizokola, liskun, moldavit, opal, biser

ČIŠĆENJE DIMOM DIMOM DIMOM

ČIŠĆENJE DIMOM

Zapalite štapić tamjana ili žalfije i držite ga u jednoj ruci, a kristal u drugoj i kružite štapićem oko njega. Ovaj način, ne samo da će počistiti kristal već će doneti dobre vibracije u Vaš dom. Pazite da se pritom ne opečete ili zapalite nešto. Za ovu tehniku čišćenja je još odličan izbor Palo Santo ili “Sveto drvo”.

ČIŠĆENJE ZVUKOM ZVUKOM ZVUKOM

ČIŠĆENJE ZVUKOM

Budističke metalne činije se uglavnom prodaju sa drvenim štapićem. Kada udarimo činiju štapićem stvara se umirujući i pročićavajući zvuk. Smestitie kristal u blizinu činije ili možete držati činiju u jednoj ruci iznad kristala i štapićem proizvoditi zvuk. Ukoliko kristal stavite u samu činiju vodite računa da se ne ošteti.

ČIŠĆENJE ZAKOPAVANJEM ZAKOPAVANJEM ZAKOPAVANJEM U ZEMLJU

ČIŠĆENJE ZAKOPAVANJEM U ZEMLJU

Veoma jednostavan i praktičan način koji odgovara svim kristalima. Kristali su nastali i rasli u zemlji; ona ih pročišćava, regeneriše njihovu energiju i vraća sjaj.

Zakopajte kristal u zemlju na par dana (uglavnom je dovoljo 48 sati ali prepustimo se intuiciji koliko da ostanu zakopani) može da bude u prirodi ili u saksiji punom zemlje. Obratite pažnju da to bude područje sa obiljem sunčeve svetlosti i/ili mesečine (najbolje oba). Na ovaj način

ČIŠĆENJE SMEĐIM PIRINČEM SMEĐIM PIRINČEM SMEĐIM PIRINČEM

ČIŠĆENJE SMEĐIM PIRINČEM

Postavite kristal odnosno kristale u činiju sa suvim i presnim pirinčem i ostavite da odstoji par sati. Nakon toga bacite taj pirinač, nemojte skuvati i pojesti!

ČIŠĆENJE SOLJU SOLJU SOLJU

ČIŠĆENJE SOLJU

Postavite kristal u činiju i zatim je napunite mosrskom ili himalajskom solju. Ostavite ga da odstoji od 20 min do 48 sati. Pre početka se uverite da je kristal suv.

KAKO I ZAŠTO PUNITI KRISTALE?

Vremenom će kristali oslabiti i izgubiti energiju. Kada su bili u zemlji i mogli su da se napune koristeći Zemljine energije, a kada su izvađeni iz nje, oni gube tu sposobnost. Kada su očišćeni, trebamo ih i napuniti da bi ih vratili u prirodno energetsko stanje.

SUNCE SUNCE SUNCE

SUNCE

Postavite kristal na sunčano mesto, napolju ili blizu prozora na 1-2h. Obratitie pažnju da ne budu predugo izloženi jer pojedini kristali mogu promeniti boju ili pobledeti.Minerali koji ne podnose jako sunce: ametist, aventurin, akvamarin, citrin, kunzit, safir, fluorit, rozenkvarc, čađavac

MESEC MESEC MESEC

MESEC

Nežna mesečeva svetlost može osnažiti i reenergizovati vaš kristal. Ostavite mineral napolju ili blizu prozora na mestu direktno izloženom mesečini, najbolje bi bilo pri punom mesecu, tada je efekat punjenja najjači ili kada je mesec u fazi rasta.

KRISTALI KRISTALI KRISTALI

KRISTALI

Za punjenje i pražnjenje kristala najčešće se koriste gorski kristal, slenit ili hematit. Odberite geodu, katedralu ili klaster koju ćete upotrebiti da se rešite neželjene energije u svom kristalu. Proverite da je klaster koji želite upotrebiti i sam pročišćen i napunjen energijom, i zatim postavite vaš kristal u njega i ostavite ga da stoji 1-2 dana. Klaster bi trebao biti veći od kristala koji želite počistiti. Obratite pažnju da pojedini kristali mogu ogrebati jedni druge. (kvarc, ametist, karneol)

SVEST SVEST SVEST

SVEST

Držite kristal u ruci i zamislite kako sva negativnost biva “sprana” sa kristala vašom namerom. Vizualizjte belu svetlost oko kristala. Činite to u trajanju nekoliko minuta ili dok ne budete osetili da je kristal energetski jači i čistiji.
Korpa zatvori