Ametrin

Blog post naslov - Kaktus kvarc 1070x510px

Kaktus kvarc

U serijalu “Blaga Indije” predstavljamo interesantne kolekcionarske primerke koje smo lično birali u Indiji.

Kaktus kvarc, poznatiji kao duhovni kvarc, reprezentuje zanimljiv oblik prirodnog kvarca karakterističan po formaciji mnogo manjih kristala duž veće centralne osnove.

Ovaj fenomen daje kristalu izgled koji podseća na kaktus, zbog čega je i dobio ime. Ovaj specifičan morfološki oblik kvarca nastaje kada se, tokom procesa kristalizacije, na površini primarnog kristala počnu formirati sekundarni kristali.

Formiranje i struktura

Kaktus Kvarc #9939

Kvarc kaktus nastaje u hidrotermalnim uslovima, gde mineralne vode bogate silicijum-dioksidom prolaze kroz ciklus usporene kristalizacije.

Ovo omogućava da se na već postojećim kristalima kvarca formiraju novi, što rezultira karakterističnim izgledom. Tipično nalazište kvarca kaktusa su geode i pukotine u vulkanskim stenama.

Indija-mapa

Fizičke karakteristike

Kaktus Kvarc #9939 (3)
Kaktus Kvarc #9923 (1)

Kvarc kaktus ima hemijsku formulu SiO2, koja je karakteristična za sve kvarcne minerale, pripada trigonalnom kristalnom sistemu, a njegova Mosova tvrdoća iznosi 7.

Zbog svoje fizičke otpornosti često se koristi u izradi nakita i raznih dekorativnih predmeta.

Kristali ovog tipa kvarca mogu biti prozirni do potpuno providnih i posedovati staklast sjaj. Boja kvarca kaktusa može varirati od potpuno bezbojne do raznih nijansi dimnog kvarca, a često su prisutne i inkluzije drugih elemenata koje dodatno određuju boju.

Kolekcionarska i praktična vrednost

Zbog svoje jedinstvene forme i estetske privlačnosti, kvarc kaktus je veoma popularan među kolekcionarima minerala i ljubiteljima prirodnih kristala.

Kaktus Kvarc #9923 (1)

Nalazišta

Indija - pejzaž

Kvarc kaktus može se naći u mnogim delovima sveta, a posebno u Indiji, Brazilu, državama Afrike i pojedinim regionima Sjedinjenih Američkih Država.

Kvalitet sekundarnih kristalizacija, kao i boja i prozirnost primarnog kristala, mogu se razlikovati u zavisnosti od geoloških uslova i lokacije nalazišta.

Svojom složenošću i lepotom, kaktus kvarc predstavlja fascinantan primer geoloških procesa koji stvaraju raznovrsnost u prirodnim kristalnim formacijama, te ističe složenost i raznovrsnost mineralnog sveta.

Da li ti se dopao ovaj članak? Pošalji ga prijateljima i podeli ga na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
Email
Print
Korpa zatvori